Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/78/161178/espr.se/public_html/wp-settings.php on line 472 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/78/161178/espr.se/public_html/wp-settings.php on line 487 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/78/161178/espr.se/public_html/wp-settings.php on line 494 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/78/161178/espr.se/public_html/wp-settings.php on line 530 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/78/161178/espr.se/public_html/wp-includes/cache.php on line 103 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/78/161178/espr.se/public_html/wp-includes/query.php on line 21 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/78/161178/espr.se/public_html/wp-includes/theme.php on line 623 RiktigtKaffe.se | ESPR.
En blogg om min väg från dödlig kaffedrickare till odödlig barista.

Inlägg märkta med etiketten RiktigtKaffe.se

RC Chocolat och Vardein & Co

Den gågna helgen besökte jag Uppsala. Efter att ha frågat Gebro och Jolla om tips angående stadens caféliv valde jag att först och främst besöka RC Chocolat - ett väldigt varmt och mysigt café på Sysslomansgatan 8. Trevligt nog hampade det sig att jag fick äran att dricka kaffe med Anton Malmberg som jag dessförinnan bara “träffat” på nätet. Jag smakade fyra av RC Chocolats praliner och - givetvis - deras espressoblanding som de har tagit fram tillsammans med danska Estate Coffe. Efter två dubbla espresso och en enkel ristretto kände jag mig riktigt nöjd och styrde kosan vidare mot Saluhallen och Vardein & Co för att möta upp Hanna. Tipset om Vardein fick jag genom att läsa lite om Uppsalas caféliv på RiktigtKaffe.se. Tjejen som tog hand om våra beställningar var helt otroligt trevlig och charmig, om alla baristor var lika lättpratade! Hanna beställde en mezzo (kärt barn har många namn) och själv tog jag en dubbel ristretto och en dubbel espresso. Kaffet i kvarnen var Monsun Malabar, misstar jag mig om jag skriver att det var från Johan & Nyström? Även här smakade kaffet mycket bra, men det som imponerade mest var ändå bemötandet. Hur Hannas kaffe smakade låter jag vara osagt - jag tror att det smakade bra, det var åtminstonde vackert att titta på!

Jag ser fram mot nästa Uppsala-besök! Det blir utan tvekan två återbesök…

En dag i Stockholm: Kaffemaskinen och Primafila

Jag letar espressomaskin och kaffekvarn, något jag har klargjort på forumet RiktigtKaffe.se i hopp om att få tips och idéer. Något som visade sig vara ett riktigt bra drag…

Häromdagen fick jag via forumet en inbjudan till espressobaren Primafila på Upplandsgatan 16 i Stockholm.  Lämpligt nog skulle jag upp till Stockholm idag så jag passade givetvis på att bli bjuden på espresso och få snacka lite kaffe och maskiner. Mannen som driver Primafila är mycket trevlig, brinner för sitt kaffe och berättar gärna om det han serverar, något som jag uppskattar minst lika mycket som det man blir serverad. Espresson jag fick gjordes på Del Doge och smakade väldigt bra. Jag fick även en visning av La Vibiemme Domo Bar Super, en stilren och effektfull maskin som helt klart är lockande att äga! Ett stort tack för inbjudan, kaffe och demonstration! Jag kommer garanterat förbi för en, eller flera koppar espresso nästa gång jag är i Stockholm.

Innan besöket på Primafila besökte jag Kaffemaskinen på Oxtorgsgatan 8 och tog mig en titt på den mycket vackra Bezzera Galatea Domus. Där fick jag mig också en närmare titt på den kvarn som jag med största sannolikhet kommer att införskaffa: Mazzer Mini E.

Vilken espressomaskin det till sist blir återstår att se…

Konsten att skumma mjölk

Konsten att skumma?

Konsten att skumma?

I onsdags köpte jag med mig fyra paket baristamjölk. Mitt nya mål är att behärska den ädla konsten att skumma mjölk. Det har visat sig att det inte är så lätt som det ser ut… Igår var jag på plats innan öppningsdags och övade på hälften av mjölken, resultatet var blandat. Kvaliteten på den skummade mjölken täckte hela spannet från dåligt till utmärkt. Framöver måste jag vara observant på vad jag gör när jag ångar mjölken så att majoriteten av kannorna blir utmärkta!

Jag har sökt efter bra resurser på webben som behandlar ämnet, efter en hel del sökande hittade jag ett riktigt guldkorn en utförlig skumningsguide på RiktigtKaffe.se! Jag ska läsa guiden några gånger under helgen och på tisdag ska jag försöka göra något vettigt av min resterande övningsmjölk.